محمدعلی اسعدی؛ حامد نجفی علمدارلو؛ سیدحبیب اله موسوی؛ علی رضا احسانی
دوره 25، شماره 2 ، تیر 1402، ، صفحه 229-240
چکیده
مطالعه حاضر بهمنظور اندازهگیری سطح کارایی فنی و عوامل تعیینکننده آن در تولید مرغ گوشتی آرین با استفاده از رویکرد پارامتری به روش تابع تولید مرز تصادفی در استان کردستان با استفاده از فرم تابعی ترانسلوگ و با کمک روش حداکثر درستنمایی، برآورد و عوامل اصلی که سطح ناکارایی فنی واحدهای مورد مطالعه را توضیح میدهند، انجام شد. برای ...
بیشتر
مطالعه حاضر بهمنظور اندازهگیری سطح کارایی فنی و عوامل تعیینکننده آن در تولید مرغ گوشتی آرین با استفاده از رویکرد پارامتری به روش تابع تولید مرز تصادفی در استان کردستان با استفاده از فرم تابعی ترانسلوگ و با کمک روش حداکثر درستنمایی، برآورد و عوامل اصلی که سطح ناکارایی فنی واحدهای مورد مطالعه را توضیح میدهند، انجام شد. برای انتخاب 21 مزرعه مرغ گوشتی، از روش نمونهگیری متناسب با تعداد واحدها استفاده شد که دادههای ورودی- خروجی با استفاده از پرسشنامه جمعآوری شدند. نتایج تابع نشان داد که دان مصرفی، تعداد جوجهریزی و هزینه دارو و بهداشت، متغیرهای مهمی بودند که تأثیر مستقیم و معنیداری بر مقدار تولید گوشت داشتند. نتایج نشان داد که کارایی فنی برآورد شده در سطح مزرعه از 43 درصد و 90 درصد با میانگین 75 درصد متغیر بود. همچنین ارزیابی عوامل مرتبط با ناکارآمدی نشان داد که از بین هفت عامل مورد بررسی، پنج متغیر بر مقدار کارایی تأثیر مثبت داشتند که سن و تجربه مرغدار، دو مورد از مهمترین عوامل تأثیرگذار بودند که در این پژوهش مشاهده شد. این یافتههای پژوهشی برای سیاستگذاران و کارکنان ترویج بهمنظور هدایت سیاستها به سمت افزایش کارایی ارزشمند است و میتواند به افزایش راندمان تولید مرغهای گوشتی و ترویج نژاد آرین کمک کند.